četvrtak, 5. rujna 2013.

Dr.Suzana Levarda: TVRDOKORNE, ALI IZLJEČIVE GLJIVICE



Kaže se da je lijepa koža odraz zdravlja. No, na njoj često obitavaju brojni neželjeni gosti. Stiže nam jesen i nošenje zatvorene obuće, vlaga i znojenje stvaraju pogodno područje za razvoj upornih gljivičnih oboljenja. Također, mnogi se upoznaju sa problemom gljivica koristeći zajedničke tuševe, kupališta, bazene ili nakon predugog izlaganja vodi i deterdžentima. Znanost nastoji objasniti zašto se neki među nama uopće moraju suočavati s ovom neugodnom pojavom koja može loše djelovati na socijalni život pojedinca.

INFEKCIJA ČEŠĆA NA STOPALIMA

Hladnije godišnje doba koje nam slijedi i ponovno nošenje zatvorene obuće, koja ne omogućuje ventilaciju, uzrokuje znojenje stopala i pojačanu vlažnost, a to su idealni uvjeti za razmnožavanje gljivica i razvoj gljivičnih oboljenja. Oni koji ih nisu dosad iskusili, moguće je da su se problemom gljivica susreli koristeći zajedničke tuševe, kupališta, bazene ili, pak, zbog predugog izlaganja vodi i deterdžentima.

Kako nismo svi podjednako skloni razvoju gljivičnih infekcija, znanost nastoji objasniti zašto se neki među nama uopće moraju suočavati s tom neugodnom pojavom, koja može negativno utjecati na socijalni život.

Gljivične infekcije najčešće se javljaju kod osoba oslabljena imuniteta, primjerice zbog bolesti, fizičke iscrpljenosti, nedostatka vitamina i minerala. Česte su upravo na noktima (češće na nogama, rjeđe na rukama), što se naziva onihomikoza, koja čini oko 50 posto svih bolesti noktiju.

Najčešći uzročnici gljivičnih infekcija noktiju su gljivice roda Trichophyton, Candida, Epidermophyton, plijesni i slično. Pojava gljivične infekcije na noktima ruku najčešće je posljedica pretjerana izlaganja vodi i deterdžentima.

Gljivice se počinju širiti s unutarnje strane nokatne ploče i postupno prodirati duboko u nokat kroz malene pukotine ili slična oštećenja na noktu i okolnom tkivu. Zahvaćeni nokat mijenja boju (bijela ili žuta) i oblik, postaje krhak i lomljiv, te se počinje mrviti na rubovima. Nokti se sastoje od rožnatih i epidermalnih stanica spojenih u noktalnu tvar, koja sadrži keratin, tvar proteinskog podrijetla. Upravo razgradnjom keratina gljivice dobivaju hranjive tvari nužne za njihovo
preživljavanje i razmnožavanje.

Mogućnost razvoja onihomikoza raste s procesom starenja, i to češće kod muškaraca nego kod žena. Naime, kako ljudski organizam stari, tako i nokti postaju manje otporni na infekcije, manje elastični i sporije rastu, zbog čega se i gljivične infekcije teže i dulje liječe.

LIJEČITI BEZ ODGODE

Premda su gljivične infekcije noktiju na prvi pogled estetski problem, potrebno ih je pravilno tretirati kako bi se spriječilo širenje infekcije. Uz to što može biti bolno, rezultati istraživanja pokazali su da gljivice stvaraju rizik za druge ozbiljnije probleme na noktima, posebno kod osoba sa šećernom bolešću i onih s oslabljenim imunitetom. Tako, primjerice, zbog kompromitirane cirkulacije kod dijabetičara, i mala ozljeda na stopalu (uključujući i gljivičnu infekciju) može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, poput rane koja vrlo teško zacjeljuje.
Već smo spomenuli da su gljivične infekcije tvrdokorne, zbog čega je i njihovo liječenje dugotrajno. Moguće ih je liječiti antimikotikom za oralnu primjenu (itrakonazol, terbinafin i flukonazol), kada terapija može trajati i do godine dana, te imati nuspojave, poput oštećenja jetre, pojave alergije i slično.

Među novim načinima liječenja spominje se laserski tretman, koji se temelji na mehaničkom uništavanju dijela nokta zahvaćenoga gljivicama, odnosno koristi toplinu koja uništava gljivice. Potom se nokat u cijelosti uklanja i na taj način postupno liječi infekcija. Laserski tretman treba u prosjeku ponoviti oko tri puta.

Za liječenje onihomikoze na tržištu se mogu naći i različiti flasteri, kreme i slični proizvodi. Tu su i prirodni lijekovi (primjerice, ulja na bazi kantariona, čajevca i sl.) kojima ljudi danas sve više vjeruju.

U liječenju gljivičnih infekcija sve više je u primjeni srebro, koje uništava više od 650 različitih vrsta bakterija, gljivica i virusa. Tretmani srebrom vidljivo skraćuju vrijeme trajanja terapije, poboljšavaju izgled nokta i sprječavaju prenošenje gljivica s jednog nokta na druge.

Bez obzira na to koji vid liječenja će se odabrati, treba započeti čim se primijete prvi znakovi infekcije, što skraćuje trajanje liječenja i umanjuje mogućnost širenja infekcije. Dok traje gljivična infekcija, treba prati ruke nakon svakog dodira s inficiranim noktom, jer bi se u protivnom infekcija mogla prenijeti s jednog na drugi nokat.
Kad se napokon riješite infekcije, uputno je pomno održavati higijenu stopala i higijenu obuće, štititi ruke od pretjerana utjecaja vode i deterdženata, pravilno manikirati, odnosno pedikirati nokte, te izbjegavati hodati bos na javnim bazenima i u svlačionicama

Nema komentara:

Objavi komentar